Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 00:33 - Акъл не ща - пари ми дай
Автор: christof Категория: Забавление   
Прочетен: 14072 Коментари: 24 Гласове:
22

Последна промяна: 01.06.2013 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Тази великолепна, чисто  българска сентенция изплува в съзнанието ми преди малко, докато се разхождах из сайта, четейки поредните словоизлияния на местните дървени философи. Обещавам да не ги споменавам поименно (или пониково) в този постинг - не за друго, ами не ми се влиза в безсмислена конфронтация с тях точно днес. Все пак е петък вечер и аз съм леко пиян. Денят беше ползотворен (всъщност, цялата седмица беше ползотворна), аз съм доволен, в настроение съм и не ми се разправя с разни гугълочетящи дърдорковци, които да ме замерват с цитати на тоя или оня философ, политик, общественик, пълководец и т.н.
           След този кратък увод, нека се върнем на сентенцията "Акъл не ща - пари ми дай!" и да й направим, дето се вика, една кратка, но съдържателна дисекция.
           "Акъл не ща" идва да рече, че лирическият герой си има достатъчно акъл и не му е необходим още. Или поне той така смята. Веднага след това, обаче, лирическият герой казва със заповеден тон: "Пари ми дай!". Изразът "Пари ми дай!" идва да рече, че лирическият герой няма пари и неистово иска някой да му ги даде.
           И тук започват големите противоречия в сентенцията.
           Арогантният, заповеден тон издава лошо възпитание и ниска обща култура, което пък веднага влиза в противоречие с твърдението, че лирическият герой не иска да му се дава акъл, защото си има достатъчно. Ако беше наистина умен и възпитан човек, щеше да знае, че никой не е длъжен да му дава пари, само защото той си мисли, че има акъл. Да не говорим, че първата част на изречението, а именно "Акъл не ща", е изречено по твърде некултурен начин, издаващ селския произход на лирическия герой. Книжовно правилният израз би трябвало да е "Не бих желал да ме учиш какво и как да го правя." или пък "Не бих искал да ми даваш ум." Никой умен човек не би употребил турцизма "акъл", което за втори път влиза в остро противоречие с тезата на лирическия герой, че е много умен. Но най-голямото противоречие възниква, когато обединим двете части на изречението и разгледаме сентенцията, така да се каже, цялостно. Героят не иска акъл, защото е много умен, но иска пари, защото е беден. Това тотално прави на пух и прах целия израз, защото, както всички знаем, умен човек няма как да е бедняк. Бедняци могат да бъдат само неуки, прости хора, които немат какво? Правилно отгатнахте - немат акъл у главатааааа. Умният човек никога не би ви поискал пари, умният човек ще иска още и още знания (акъл), за да стане още по-умен и, съответно - още по-богат.
           Така че, скъпи българи, изразът "Акъл не ща - пари ми дай!" всъщност е носенс. Ала-бала. Джугара-джагара. Булшит.
           И накрая - какво общо има това с блоговите дърдорковци и дървени философи ли? Много просто - тук е пълно с хора, дето нямат акъл за пет ст’инки, но като вкарат два-три лафа от Сенека, Цицерон или Ото фон Бисмарк и моментално стават блогови Сократи, Херодоти, Конфуции, Айнщайни и прочее. В същото време се държат като последните бедняци, а за бедняците е характерно плюенето по всичко и всички. Защото на бедняка всички останали са му виновни, че е бедняк. Когато беднякът няма аргументи (а той обикновено няма аргументи), той започва да се държи арогантно и да храчи по опонентите си, обиждайки ги на външен вид, на расов белег, на произход, на местоживеене дори. Всичко това напълно противоречи на тезата им, че имат много акъл и не искат такъв.
           Ще завърша днешната студия с призив към всички, които се мислят за много умни, всичкознаещи, всичкоразбиращи и, които си мислят, че повече акъл не им е нужен.
           Нужен е акъл, скъпи сънародници. Винаги е нужен. Акълът е единственото нещо, което никога не достига у човеците. Акълът е дефицитна стока и струва скъпо, но пък после ти се отплаща многократно. Докато си мислите, че сте много умни, а непрекъснато чакате някой да дойде и да ви даде някакви пари, вместо акъл как да си ги спечелите сами, ще си останете бедняци без пет ст’инки в джобовете и без пет ст’инки в главите.



Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sherif - Да, ама
01.06.2013 02:42
виж каква компания си има Блеккратунатор - Сенека, Цицерон,Сократ, Херодот и т.н. Всичките са в главата му. За малко си отиват - след поемане на лекарствата - но после пак идват. И му говорят, говорят ... ;))
цитирай
2. sestra - Пълен нонсенс, но не защото акълът липсва.
01.06.2013 12:43
В посланието до Коринтяни от ап. Павел е казано много точно: Щом любов нямам, нищо не съм. Бедността и богатството са на едно стъпало по пътя към личното благополучие. Каквото и да си говорим, щом любов нямаме (в случая да го наречем милост, незлобивост, способност да се въздържаме от съдене), нищо нямаме. Там е бедата. Там е болестта.
цитирай
3. jeremy231 - Бушмилс /заяждам се/, не си прав! Никак и хич!
01.06.2013 13:00
Баш тук, в блога, акъл се лее из ведро. Напиши нещо и моментално пристигат акъллиите и започват да го раздават. Първо ти казват, че си идиот, глупак, ненормален, тъпак /може да се изразят и по експресивно/ и се започва.
Когато пък те категоризират и като бедняк, тогава акълът се излива кат река. Безплатно, безвъзмездно и с проверено качество. :-))))))))))))))))))))))))
цитирай
4. blackpredator - Миклухо Маклай,
01.06.2013 15:48
учи канибалите на касаплък.
Перфетто! както биха казали Брус Уилис, Катана и Майкъл Фарадей.;)

тютьоо, тутьо, тия де си ги споменал, чакат на опашка даже.
твоята е екотоп за ендемични пичи въшки само...;)
цитирай
5. monaliza121 - В защита на "лирическия герой"
01.06.2013 16:12
В защита на "лирическия герой"

Човекът не иска акъл, защото знае, че всеки който е решил да му дава акъл без пари, няма акъл. Казвайки :"пари ми дай", е убеден, че от същия "акълия" няма да получи пари. Така че, сентенцията се употребява винаги, когато искаш да разкараш някого, който мисли че е зареден с акъл до козирката и непременно трябва да го раздава. С две думи, "лирическият герой" иска да каже : Гледай си работата! :)))
цитирай
6. christof - sherif
01.06.2013 16:32
Всеки сам си носи отговорността за споменаването на едно или друго име. :)) Аз, като един Пилат Понтийски, си измивам ръцете.
цитирай
7. christof - sestra
01.06.2013 16:36
Има нещо, което е още по-дефицитно от любовта - това е смирение. Смирение и покаяние липсват най-много на българите. Повечето от тях живеят или ден за ден, или сякаш са безсмъртни, но и двете категории се държат така, сякаш са напълно безгрешни.
цитирай
8. christof - Сава,
01.06.2013 16:38
ами то аз в постинга съм го казал в прав текст същото - защо да е заяждане? :) Май не си чел внимателно.
цитирай
9. christof - blackpredator
01.06.2013 16:39
Благодаря, че в постинга "Мутренски чар" си призна и намери сили да се извиниш за това, че ме беше цитирал некоректно! Казвам го напълно сериозно.
цитирай
10. christof - monaliza121
01.06.2013 16:41
Снощи бях възлеко пиян и не се бях сетил за това тълкуване на прочутата сентенция. В интерес на истината, почти нямам спомен кога и как съм пуснал този постинг, но това е една друга тема. :)) Що се отнася до твоето твърдение, да - това наистина би могло да бъде метод да разкараш някого от главата си, но аз бих му казал просто да се разкара от главата ми. :))
цитирай
11. sherif - blackpredator,
01.06.2013 16:56
за некви въшки не ми беше хрумнало, но щом казваш, че сте повече - айде да ви е весело!
Хм, малко се притеснявам да говоря с човек, който сам признава, че пръска лозе ли беше, монитор ли, нещо такова :))
цитирай
12. mominasylza - добра среща
01.06.2013 17:07
Моите почитания към собственика на този блог. Ами във виното е истината.....нали...таковата
Не желая да го коментирам, изпитала съм го на собствен гръб–за съжаление индивиди които ползват тази сентенция, и един самосвал пари да им се изсипе отгоре, нямайки акъл ,нищо не могат да направят с тях. Просто парите бързо свършват и после се почва пак със старата грамофонна плоча**ти акъл не ми давай ,пари ми дай**..май доказахме теоремата,а?
Та , за какво влязох тук? ...аааа... едно на 0 за Вас земляк, аз не бих могла за се изразя така...но си е право...горчи нали

цитирай
13. carvulana - Тути бе, само един напълно луд може да кибичи в 2,42 през нощта като теб. Сега и бекса ли полази с мръсните си лапи, м, къш да помпиш савичката и баба яга
01.06.2013 17:13
vishnichka - Без помощта на администрацията на блог.бг,
27.05 08:12
ТУК ние не можем да се справим с това явление и ако тя не се намеси, тормозът му над жени и други потребители на този сайт няма да спре...

Може да става въпрос за интернет трол, но тежката зависимост към мрежата на този човек говори за нещо съвсем друго.


Без да съм се задълбочавала в гугъл, вижте какво излиза за него:

https://plus.google.com/109006864348522456464/posts?hl=bg#109006864348522456464/about
В кръговете на : 1 100 души
В кръговете му са : 2 399 души


https://plus.google.com/112440146934383176331#112440146934383176331/posts
В кръговете на : 2015 души
В кръговете му са : 2 374 души


Прибавете към това двете му хиляди избрани приятели във фейсбука, хилядата му от блоговете му в блог.бг , цитирам:

4. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
20.04 18:43

Разбира се, на самотните хейтъри без аудитория не им остава друго освен да приравняват своите фалшиви посещения с истинските на другите. На моята аудитория само могат да завиждат и го знаят много добре, защото колкото и да говорят срещу мен, всъщност ме следят с по няколко профила - навсякъде. Само във Фейсбук имам 2000 приятели - те не са като фалшивите посещения, па ако ще хейтърите да застанат на челна стойка.


http://tutankhamon661.blog.bg/
http://defender.blog.bg/
http://sherif.blog.bg/
http://bigmazalo.blog.bg/



http://tutankhamon661.wordpress.com/
http://tutankhamon41.blogspot.com/
http://tutankhamon61.wordpress.com/
http://picture200.blogspot.com/
http://svejo.net/profile/tutankhamon661
https://mobile.twitter.com/tutankhamon661
woman-1-jena.alle.bg
sherif.alle.bg
new-information.alle.bg
http://love-woman-story.blogspot.com/
https://www.facebook.com/sherifda
http://www.sibir.bg/blog/Tutankhamon661/
http://tutankhamon661.dir.bg/_wm/library/item.php?did=517352&df=8&dflid=3&GDirId=330f55501f04cd01f9fe6833c7691908
http://www.blogger.com/profile/13727852804339995362
http://friendfeed.com/tutankhamon661




Оставям изводите си на вас, но приемете моя съвет: когато срещнете нещо подобно – пазете психическото си здраве и бягайте далеч
цитирай
14. jeremy231 - Търся си повод, к`во.... :-))))))))))
01.06.2013 17:44
christof написа:
ами то аз в постинга съм го казал в прав текст същото - защо да е заяждане? :) Май не си чел внимателно.

Опа, Полигор са го пуснали от клиниката.
Блог бъгъ не беше същия без него.
цитирай
15. sestra - Да, точно. Смирение, покаяние и прошка,
01.06.2013 18:02
това е практичното проявление на любовта. Без тях тя се разпада на хиляди чучела. Като в заобикалящата ни действителност. И естествено - пари няма (достатъчно), и акъл се не долавя никак :D... Въпреки усещането за вечност и непогрешимост.

christof написа:
Има нещо, което е още по-дефицитно от любовта - това е смирение. Смирение и покаяние липсват най-много на българите. Повечето от тях живеят или ден за ден, или сякаш са безсмъртни, но и двете категории се държат така, сякаш са напълно безгрешни.

цитирай
16. carvulana - Савичка, пак си напомпан, пак си на ...
01.06.2013 18:17
Савичка,
пак си напомпан, пак си на първа, пак ти се привижда полигор, пак намираши смисъл в жалкия си животец да си на корицата, пак говориш вместо тутю, пак си залепил гъза (пред монитора и пак доказваш колко си далече от нормалността.
Има и живот извън сайта бе, Савичка, ама тии се побърка нацяло да смърдиш тук.
цитирай
17. blackpredator - Е, не бях се извинил,
01.06.2013 18:26
но тук сега го правя. Мишката е маркова и често еякулира по няколко пъти.:)
Но това не обезмисля поводът за постинга и смисъла.:)

Тютьо, последният ти коментар, би напомпал с гордост всеки ресурсен даскал.:))
цитирай
18. jeremy231 - Ми разпомпай ме бе, рапон хахав. Жалко, лечението не е дало резултат.
01.06.2013 19:37
анонимен написа:
Савичка,
пак си напомпан, пак си на първа, пак ти се привижда полигор, пак намираши смисъл в жалкия си животец да си на корицата, пак говориш вместо тутю, пак си залепил гъза (пред монитора и пак доказваш колко си далече от нормалността.
Има и живот извън сайта бе, Савичка, ама тии се побърка нацяло да смърдиш тук.

Ерго, пак стихоподобни изхвърляния, електричества, количества и тъпи съвети. Досадно.
цитирай
19. christof - Много моля уважаемите блогъри да се ...
01.06.2013 19:53
Много моля уважаемите блогъри да се придържат към темата на постинга! Тук не е място за личностни заяждания или нападки. Пределно ясно ми е, че всеки е по-умен от другия, но молбата ми е да не потвърждавате казаното в постинга "Акъл не ща - пари ми дай!".
цитирай
20. carvulana - Точно по темата на постинга е моето включване.
01.06.2013 20:53
Когато беднякът няма аргументи (а той обикновено няма аргументи), той започва да се държи арогантно и да храчи по опонентите си, обиждайки ги на външен вид, на расов белег, на произход, на местоживеене дори.


Няма по-ярък пример за нищожеството на глупака, който си мисли, че знае всичко, че е велик, понеже с помпите на тути стои на първа, че е първо качество, а другите -второ, от лицето Сава, което с арогантни, цинични и обидни
брътвежи се мъчи да се представи за нещо.
Едно същество, което си внушава, че е легенда, което ще се пръсне от грандоманско перчене, като посочения, е гротесково и карикатурно в самата си същност, и не е блогър, а балон, пълен с хелий.
цитирай
21. jeremy231 - Бушмилс, въсщност в твоите постове доста точно е описана пряката връзка
01.06.2013 22:02
между комплексираните личности, не бе, хора, не личности. Агресивните и арогантни комплексари знаят всичко, априори. На тях им трябват пари. Даром, по възможност. Останалите знаят, че малко знаят и не се срамуват от това. Човек не може да знае всичко. Хеле пък, като награби средния българин за комплексите, много го разлюти, пък аз се изкефих. :-))))))))))))))))))) Ами така си е, средния българин си е мързелив глупак, който чака някой да му даде, каквото и да е. Но да се хване на работа, ауууууу... гаадно.
цитирай
22. galinbalin - Ебре Бекситооооооо...
01.06.2013 22:25
Ма те апе кучето яко!
започвам да се замислям дали да те добавя в "Любими" :-D
цитирай
23. vmir - Верен анализ.
02.06.2013 08:56
И аз съм ги забелязал повечето от тези неща.
цитирай
24. shtaparov - Парите се изкарват с акъл или гяв...
02.06.2013 13:40
Парите се изкарват с акъл или гяволия,така че този дето ги иска има нужда и от трите.
цитирай
25. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
02.06.2013 21:21

Нарочно изчаках за да се появят доказателства сред коментарите. След като това вече е факт, мога с чиста съвест да се съглася с постинга.

Вярно, има някои изключения, но в най-общия случай ако един човек не може да върже двата края, до голяма степен сам си е виновен. А сред коментиращите дори се виждат причините.

Hе става нЕк'ва цървулана да виси денонощно в Blog.bg, да прави профил след профил за да се заяжда, а не за нещо полезно, и в същото време да обвинява друг за жалкото си съществуване. Сама си е виновна. На такива и пенсия не трябва да дават, понеже не са я заслужили. Първо да излязат на чист въздух, да свършат работа поне за 2 стотинки и едва тогава да се изказват. Hе го ли направят, не би трябвало дори да гласуват, защото в крайна сметка те не изпълняват гражданския си дълг, от което следва, че не могат и да се възползват от правата на достойните граждани.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: christof
Категория: Забавление
Прочетен: 792682
Постинги: 130
Коментари: 2502
Гласове: 3898
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031